top of page

Mooi of mislukt?

Een goede foto is nog niet zo makkelijk om te maken. Maar wie bepaalt eigenlijk of een foto mooi of mislukt is? En wat is een goede foto? Moet deze aan bepaalde eisen voldoen?

De antwoorden op deze vragen zijn voor iedereen anders. Een foto is kunst, dat klinkt misschien een beetje gek maar toch is het zo. De een vindt een foto mooi, de ander vindt dezelfde foto niet mooi. Iedereen kan een andere mening hebben over dezelfde foto. Fotograferen is schrijven met licht. Dat is ook gelijk een mooie uitdaging bij het maken van foto's.

Er zijn in de wereld van fotografie enkele handvatten voor het maken van portretten.

Hieronder wat tips die je kan gebruiken bij het maken van portretten! Let op, het zijn enkel tips.. je mag ze gebruiken als je wilt, het hoeft niet! ;)


1. Stel altijd scherp op de ogen. De ogen van de persoon op de foto trekken altijd gelijk de aandacht. Dus het is mooi als 1 van de ogen scherp is. Neem dan het oog wat het dichtst bij de camera is.


2. Gebruik een grote diafragma opening. Hoe groter de opening, hoe waziger de achtergrond is. Persoonlijk vind ik dat erg mooi bij portretten die buiten zijn gemaakt. De achtergrond herken je niet, dus alle aandacht gaat uit naar de persoon op de foto.


3. Probeer de regel van derden te gebruiken. Op een foto kijkt men naar de ogen. Maar deze trekken nog meer aandacht als de ogen op 1/3 horizontaal of 1/3 verticaal op de foto te zien zijn.4. Zacht licht opzoeken. Daarmee bedoel ik dat er geen harde schaduwen op het model te zien zijn. Met veel donker/licht contrasten verlies je details op de foto en dat is natuurlijk zonde! Dus als de zon fel schijnt, zoek dan schaduw op. Of op een bewolkte dag --> hup naar buiten om te fotograferen! ;) In een fotostudio kan je gemakkelijk gebruik maken van softboxen of het harde flitslicht zacht te maken.


5. Stel de modellen op hun gemak. Dat is misschien wel de belangrijkste tip! Als mensen niet op hun gemak zijn, kunnen ze zich ook niet ontspannen en krijg je gespannen foto's. Praat met je modellen, lach tussendoor. Ik zet ook altijd even een muziekje op, dat helpt soms ook een beetje. Durf dus dichtbij te komen. En dan bedoel ik niet met de camera. :)


6. Bepaal wat je in beeld wilt hebben. Gaat het om de persoon? Maak dan de achtergrond super wazig (groot diafragma), dan gaat alle aandacht naar de persoon.

Is de achtergrond ook interessant? Gebruik dan een klein diafragma om ook de achtergrond goed in beeld te krijgen!


7. Heb plezier! Fotograferen is een hele leuke bezigheid en je kan er prachtige kunst (!) mee maken! ;)23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page